Vad är ett SSL-certifikat?
SSL-certifikat är vad man kallar för en elektronisk legitimation. Privat personer kan legitimera sig med ID-kort eller pass, medans en Hemsida, Server eller Applikation kan istället legitimera sig med ett SSL-certifikat. Genom din egna webbläsare kan du se vem som innehar SSL:et till hemsidan, och då även se vem som äger hemsidan och SSL-Certifikatet. SSL-certifikat används också för att säkra upp din server, till exempel en webbserver eller en mailserver. För att kunna ta emot kortbetalningar på en webbplats är det krav att sidan har ett SSL-certifikat installerat.
Genom en webbläsare kan en sorts legitimationskontroll av certifikatet göras för att se vem som innehar det. SSL-certifikat används för att kunna säkra en server, till exempel en webbserver eller en mailserver. För att kunna ta emot kortbetalningar på en webbplats är det obligatoriskt att inneha ett SSL-certifikat.
Googles regler för anslutningssäkerhet
För att hjälpa användare att surfa säkert på webben visar Google om en sida är säker med en ikon i adressfältet – ett grönt nyckellås.
Från och med januari 2017 markerar Google HTTP-sidor som samlar in lösenord eller kreditkort som osäkra, som en del av en långsiktig plan för att markera alla HTTP-webbplatser som osäkra.
Alla måste ha ett SSL-Certifikat
I följande uppdateringar kommer Google att utöka HTTP-varningar, till exempel genom att märka HTTP-sidor som “inte säkra” i inkognitotillstånd, där användarna kan ha högre förväntningar om integritet. Så småningom planerar Google att märka alla HTTP-sidor som oskyddade och ändra HTTP-säkerhetsindikatorn till den röda triangeln som de använder för trasig HTTPS. Exempel på en hemsida som idag har och använder ett SSL-Certifikat är Skönhetsakademin.